Uitstapjes

 

 

              PCOB uitstapje 2019

PCOB UITSTAPJE 2018

Dinsdag 7 augustus 2018

In het juninummer van de Nieuwsbrief was een oproep van Jan Ovinge opgenomen om zich aan te melden voor het PCOB uitstapje naar West Friesland. Ook schreef hij te hopen op een mooie en geslaagde dag.
En dat was het zeker ook al was het met 34 graden de tot nu toe heetste dag sinds mensenheugenis.

Dinsdag 7 augustus vertrokken we met 56 deelnemers rond half negen per luxe touringcar vanuit Lelystad over de Houtrib/Markerwaarddijk naar West Friesland. De lange bus werd bestuurd door chauffeur Theo die ons steeds voorzag van nuttige reisinformatie alsmede meer of minder geestige grappen.
Ik vind het altijd weer bijzonder om over de dijk bij de kop van Noord Holland uit te komen. Aan de overkant aangeland constateerde Theo dat we voor liepen op het tijdschema waardoor we de mogelijkheid hadden Enkhuizen te bezichtigen. Buitengewoon knap laveerde Theo de meer dan 16 meter lange bus door het historische centrum met de nauwe straatjes en grachten. Het was de moeite meer dan waard. Vervolgens ging de tocht naar Hoorn waar we uitstapten bij het oude stationnetje. Daar stond de historische stoomlocomotief met oude wagons ons al op te wachten voor een hakke-puf tocht naar Medemblik via historische stations met diverse nostalgische activiteiten.

We zaten in de wel wat nauwe restauratiewagen waar koffie, thee en gebak werden geserveerd door vrijwilligers in klederdracht. Zelfs het historische treinkaartje werd door een heuse conducteur met pet geknipt.
Op het perron in Medemblik aangekomen konden we het oude spoorwegmuseum bezoeken en genieten van het mooie uitzicht over het IJsselmeer.

Vervolgens reden we via een toeristische route naar Wijdenes waar in het restaurant de lunch al voor ons klaar stond. Wederom langs een mooie route, onder andere via de binnenstad van Alkmaar, kwamen we op de boulevard van Egmond aan Zee. Na een blik op het overvolle strand en de zee gingen we naar een uitspanning in Bakkum waar een terras in de schaduw voor ons was gereserveerd. Daar konden we ons vochtgehalte weer op peil brengen. Het was inmiddels tijd om weer richting Lelystad te gaan. Op de terugweg maakte Theo nog even een omweg zodat we de Zaanse Schans konden bewonderen. Om zes uur waren we terug. Met Jan, Johanna en hun team kunnen we allen terug zien op een zeer geslaagde dag.

Rien Nuijt, voorzitter.

 

Reisverslag PCOB-reisje op donderdag 17 augustus 2017 :

“Smokkelen en commiezen aan de Duitse grens”

Donderdag 17 augustus vertrokken we met ruim 60 deelnemers rond half negen per luxe touringcar vanaf het Ravelijn. De 14 meter lange bus werd bestuurd door Annelies. Net als vorig jaar reden we vanuit Lelystad via Harderwijk over de Veluwe tussen de bloeiende heidevelden richting Eerbeek om daar tegen koffietijd te arriveren bij restaurant De Heideroos. Ieder liet zich de koffie of thee met gebak goed smaken en in opperbeste stemming vertrokken we richting de Achterhoek.

Annelies had zich goed voorbereid op de tocht en een prachtige route uitgezet, ook voorzag zij ons steeds van nuttige informatie.

We volgden een gedeelte van de kastelenroute via Vorden en Ruurlo, genoten van de mooie landschappen in het stroomgebied van de Berkel om tenslotte in het buitengebied van Eibergen bij Het Muldershuis, een van oorsprong Saksische boerderij uit 1753, te arriveren waar we onthaald werden op een uitgebreide lunch. Naast de oude boerderij bevindt zich de Mallumse Molen die nog steeds in bedrijf is en met zijn grote rad het water op peil houdt. Uiteraard goed voor een fotoshot.

Weer ingestapt in de bus maakten we kennis met onze beide gidsen, Wim en Hans. Tijdens een rondtoer, soms over smokkelpaadjes en gedeeltelijk door Duitsland, vertelden zij over de smokkelpraktijken uit de periode dat Nederland en Duitsland nog door een echte grens van elkaar gescheiden waren. Door de prijsverschillen was smokkelen lucratief en wijdverbreid. Zelfs sommige nonnen konden het niet laten.

Vanwege hun lange habijt en omdat ze niet gevisiteerd mochten worden was het ook wel erg verleidelijk. Toch liepen ook zij soms tegen de lamp. Dat overkwam de non die op een koude winterdag in het douanehuisje waar de kachel fors was opgestookt door de douaniers aan de praat werd gehouden. Plotseling dropen er druppels boter uit haar habijt op de grond!

Op een boeiende en humoristische manier gaven de gidsen ons veel informatie over dit grensgebied en de mensen die er wonen.

Voordat we weer uit Duitsland Nederland binnenreden stapten we uit voor een bezoek aan de R.K Franciscuskerk, een barok gebouw in het grensplaatsje Zwillbrock met een prachtig interieur en goede akoestiek. Nadat één van ons inzette zongen we gezamenlijk uit volle borst het lied “Geloofd zij God met diepst ontzag, Hij overlaadt ons dag aan dag met zijne gunstbewijzen”. Indrukwekkend!

Weer teruggekeerd bij Het Muldershuis konden we daar een drankje nuttigen om verkwikt weer op Lelystad af te gaan waar we rond zeven uur konden uitstappen.

Met elkaar kunnen we terug zien op een uiterst geslaagde dag in een uitstekende sfeer. Jan Ovinge en team, hartelijk dank voor al jullie activiteiten om ook deze dag weer tot een succes te maken.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Verslag van de reis op 8 augustus 2016:

Busreis “Achterhoekse proeverij en roofvogels” , bestemming Restaurant het Wolfershuus in Wolfersveen.

PCOB-reisje “Achterhoekse proeverij en roofvogels”

Donderdag 4 augustus vertrokken we om half negen vanaf het Ravelijn met ruim 60 deelnemers per luxe touringcar. Vanuit Lelystad reden we via Harderwijk over de Veluwe tussen de mooie paarse heidevelden in zuid-oostelijke richting. Voorbij Ermelo zagen we rechts van de weg  de uit steen gebeitelde Romeinse soldaat met wapenrusting die de wacht houdt bij de “limes”, de grens van het oude Romeinse rijk. De chauffeur nam een mooie route via Ugchelen en Beekbergen en tegen koffietijd arriveerden we bij restaurant Het Heideroosje in Eerbeek. We lieten ons de koffie met gebak goed smaken en in opperbeste stemming vertrokken we om onze rit te vervolgen. Tijdens de gehele reis verstrekte de chauffeur uitgebreide informatie over de omgeving en wees hij ons op bezienswaardigheden. Na een stukje Rijksweg A50 reden we over pittoreske landelijke weggetjes richting Doetinchem en bereikten we in de voormiddag onze eindbestemming, Restaurant Het Wolfershuus in Wolfersveen vlakbij Zelhem. We werden hartelijk welkom geheten door de eigenaar Steffan Jolink die enthousiast uitleg gaf over het culinaire gedeelte van het programma. We zouden getrakteerd worden op een Achterhoeks streekgerechten-broodbuffet met onder andere humkessoep, aardappelsalade met snijbiet, poddik met gebakken spekjes, bakbloedworst, balkenbrei maar ook  wentelteefjes. In het midden van de zaal stond een authentieke oven waarop de kok liet zien hoe de diverse gerechten bereid worden. Voor de minder avontuurlijke eters onder ons waren er ook traditionele gerechten zodat niemand met een lege maag hoefde te vertrekken. We genoten van de uitgebreide maaltijd en de onderlinge contacten.

Na afloop van de maaltijd werd de zaal gereed gemaakt voor de Roofvogelshow. Zo’n show in een zaal met een fors aantal mensen leek mij nogal riskant maar gelukkig viel dat wel mee. De uilen, valken en buizerd werden in hun hokken naar binnen gebracht en we hoorden hun diverse geluiden. Alvorens met de show van ruim een uur te beginnen hield de eigenaresse van de dieren, Joanne Zadelhoff, een boeiende inleiding waarin ze onder meer vertelde hoe deze hobby -inmiddels ook haar werk- ontstaan  was, hoe ze de aan de diverse vogels was gekomen, over het gedrag van de vogels en de training van de dieren. Daarna begon de show, te beginnen met een kleine uil gevolgd door grotere uilen, daarna valken en tenslotte een grote buizerd. De roofvogels scheerden over onze hoofden, gingen zitten op een in het midden van de zaal geplaatste balk of op de met een leren handschoen beschermde arm van Joanne. De vogels reageerden op haar commando’s tegelijkertijd gelokt door stukjes voedsel.

Later mocht ieder die dat wilde meedoen in de show en een roofvogel op haar of zijn van een leren handschoen voorziene arm laten landen en weer uit laten vliegen. Hier werd eerst wat schuchter maar allengs enthousiaster gebruik van gemaakt wat hilarische momenten opleverde.

Opmerkelijk was de rol van één van onze oudere leden, mevrouw L. Thijs, die onder Joanne’s begeleiding  uitgroeide tot haar enthousiaste assistente.

Na een slotwoord van Joanne Zadelhoff werd de show afgesloten. Vervolgens terug naar Lelystad waar we rond zes uur konden uitstappen. Met elkaar kunnen we terugzien op een zonnige uiterst geslaagde dag in een uitstekende sfeer. Jan en Johanna Ovinge,hartelijk dank voor al jullie activiteiten om ons deze mooie dag te bezorgen.

Rien Nuijt, voorzitter